Alles over het Energielabel

Wanneer heb ik een energielabel nodig?

Vanaf 1 januari 2015 zijn eigenaren van gebouwen verplicht om bij “transactiemomenten” een energiecertificaat te verstrekken als zij het pand gaan verkopen of verhuren. Dit geldt ook voor Horecapanden die Berendschot Horeca in de verkoop, aankoop, huur en verhuur heeft. Energie adviseurs met een BRL9500-certificaat mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. Als een energielabel is afgegeven is deze 10 jaar geldig. Bij het niet naleven van deze plicht kan de Inspectie handhavend optreden. (Een boete kan zelfs oplopen tot € 20.250,=!)

Berendschot Horeca helpt u graag aan met het verkrijgen van uw energielabel. Wij zijn een raamovereenkomst aangegaan met een erkend adviesbureau.

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op middels het contact formulier.

Wat is een Energielabel?

Een energielabel voor gebouwen laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Ook vermeldt het energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Met het verplichte energielabel wil de overheid eigenaren, verhuurders stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen.

Hoe kom ik als koper of huurder aan een energielabel?

Als koper van een horecabedrijf ontvangt u bij het “transactiemoment” een energielabel van de verkoper/verhuurder. Sinds 1 januari 2015 wordt de verplichting om bij een ‘transactiemoment’, zoals oplevering, verkoop of verhuur van een utiliteitsgebouw een energielabel te hebben, gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). U kunt het label aanvragen via een energieadviseur met een BRL9500-certificaat. Alleen zij mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. De koper ontvangt van de huidige eigenaar (verkoper) een definitief energielabel. Bent u nieuwe huurder dan ontvangt u van de verhuurder een afschrift van het energielabel.

Hoelang is een Energielabel geldig?

Een Energielabel is 10 jaar geldig vanaf het moment van afgifte.

Wie controleert het Energielabel?

Per 1 januari 2015 controleert Inspectie Leefomgeving en Transport van het RIVM of u een definitief energie label bij de verkoop, verhuur van uw gebouw!

Wie geeft een Energielabel uit?

InstallQ biedt een overzicht van bedrijven die gecertificeerd zijn om een energie label voor gebouwen af te geven.

Wat kost een Energielabel

De prijs is niet wettelijk vastgesteld. Het is per gebouw verschillend. Vraag altijd eerst een offerte aan bij een bedrijf welke gecertificeerd is een energielabel voor utiliteitsgebouwen af te geven.

Waar wordt allemaal op gelet bij een Energielabel?

De inspecteur die de label uitgeeft let op het volgende:

  • isolatie en isolatiedikte van o.a. vloer, dak, gevel;

  • leidingen;

  • luchtspouw;

  • HR-beglazing (bijv. HR+-glas of HR++-glas);

  • cv-ketel (CR, VR, HR);

  • warmtepomp;

  • circulatieleiding;

  • WTW (warmtapwaterbereiding);

  • zonneboiler;

  • kierdichtheid;

  • type kozijnen;

  • RC-waarde, U-waarde, ZTA-waarde.

Zelf een Energielabel aanvragen voor gebouwen

U schakelt zelf een deskundige in. Deze controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Vervolgens ontvangt u het energielabel. De deskundige laat het energielabel registreren.

Zichtbaar ophangen van het Energielabel

Publieke gebouwen met meer dan 500m2 moeten het energie label zichtbaar voor het publiek ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of in de hal. Voor de Horeca denk aan bedrijven als restaurants en hotels!

Uitgebreide informatie omtrent het energielabel kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.